"Незаслужено и унизително. България е изпълнила критериите за приемането ни в Шенген. Въпреки това ни третират като втора ръка хора. А ние не сме". Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова в коментар за позицията на Нидерландия за приемането на страната ни в Шенген. 
Трябва да го заявим достатъчно твърдо, без да превиваме гръб и да се подмазваме за подаяния. Шенген е една от малкото теми, която ни обединява. Нека всички заедно и категорично да защитим националния си интерес, добавя Корнелия Нинова. 
Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ (ПП) и бивш премиер Кирил Петков също коментира позицията на Нидерландия в профила си във Фейсбук. България заслужава да бъде пълноправен член на Шенген, написа той. 
Според президента Румен Радев, вместо европейска солидарност, България получава цинизъм. Тази позиция държавният глава изрази също във Фейсбук. 
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев отбеляза в позиция, че през последните месеци България е положила изключителни усилия, за да отговори на всички изисквания на европейските ни партньори. Успешно е преминала през две последователни проверки под ръководството на Европейската комисия и те са показали, че страната ни отговаря на всички изисквания на Шенгенското законодателство.
Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, съобщи вчера Нидерландската радиопредавателна корпорация. Нидерландското правителство е решило на заседание, че България все още не отговаря на условията за присъединяване към Шенген, съобщава медията.