Румънският президент Клаус Йоханис се срещна днес с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис по време на посещението си в Атина, където днес и утре се провежда среща на лидерите на Европейската народна партия, съобщава телевизия Диджи 24.
Според съобщение на президентската администрация двамата са обсъдили настоящите предизвикателства пред енергийната сигурност и осигуряването на достъпни за гражданите цени на енергията.
"Президентът Клаус Йоханис и премиерът Кириакос Мицотакис подчертаха важността на продължаването и диверсификацията на проектите за енергийно свързване и друга критична инфраструктура, като приветстваха влизането в експлоатация на газовия интерконектор между Гърция и България, който представлява и важна верига за осигуряването на енергийната сигурност в региона. Двамата лидери също така подчертаха важната стъпка, направена вчера, 1 декември, от компаниите в енергийния сектор на Румъния, Гърция, България и Унгария, чрез подписваното на меморандум за разбирателство за осъществяването на вертикалния коридор. Той ще осигури двупосочен поток на природния газ, включително към Румъния и Република Молдова", се посочва в съобщението.
Двамата официални представители са подчертали много доброто ниво на отношенията между двете страни, както и сходните им позиции по актуални теми от регионалния и европейския дневен ред. Йоханис е благодарил за постоянната подкрепа на Гърция за присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство, която отново е била потвърдена от гръцкия премиер. 
Президентът на Румъния и премиерът на Гърция са обсъдили и настоящите предизвикателства и действията, целящи да укрепят евроатлантическата сигурност в геополитическия контекст, определен от незаконната военна агресия на Русия срещу Украйна, посочва президентската администрация.
Йоханис е представил действията на Румъния в подкрепа на Украйна и украинските бежанци, "които ще продължат, докато това е необходимо". Двамата лидери също така са обсъдили мерките и действията в двустранен и европейски план, целящи да улеснят транзита на украинско зърно, за да се предотврати продоволствена криза в уязвими трети страни, се отбелязва в съобщението.