Президентът на Полша каза на срещата на министрите на ОССЕ, че ако нехуманността на Русия бъде приета за нещо нормално, то „руският ред“ - една идея, която означава бруталност, агресия, война, бедност и смърт  - ще победи.
Анджей Дуда каза, че продължаващата руска инвазия в Украйна е първият открит военен акт в Европа от Втората световна война насам.
„За първи път от Втората световна война сме изправени пред подобна открита въоръжена атака срещу принципите, с които всички се съгласихме, за да предотвратим следваща война в Европа“, каза той.
Дуда добави, че днешна Русия е „престъпна държава, чиито политики са непростими и чиито думи са ненадеждни.“
В коментар на продължаващото унищожаване на украинската гражданска инфраструктура от страна на Русия Дуда заяви, че международната общност „не трябва да приема умишленото унищожаване на цивилното население.“
„На това не трябва да се гледа като на нещо нормално, това не може да бъде пренебрегвано. Не трябва да се забравя, че руската политика е основана на антиценности, срещу които се съгласихме да обединим сили, за да построим една Европа, в която индивидуалната свобода и човешкият живот до бъдат зачитани“, каза Дуда.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с полската агенция ПАП)