Бразилският икономически растеж се е забавил до 0,4 на сто през третото тримесечие, което е по-малко увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо предходните две тримесечия. Това се посочва в официалните данни, публикувани днес и цитирани от Франс прес.
Тази стойност е под прогнозите на анализатори, анкетирани от икономическия всекидневник "Валор",  които залагаха на растеж до 0,6 на сто за тримесечието от юли до септември.
БВП на водещата икономика в Латинска Америка се увелич с 1 на сто през първото тримесечие и 1,3 на сто през второто тримесечие. Това се посочва в коригираните данни в публикувания вчера доклад на Бразилския статистически институт - IBGE (спрямо обявените преди три месеца 1,1 на сто през първото тримесечие и 1,2 на сто през второто тримесечие). 
Въпреки това забавяне Бразилия регистрира пето поредно тримесечие в зелена територия, след като бе тежко засегната от кризата с КОВИД-19. Освен това бразилският БВП е с 4,5 на сто над предпандемичното си ниво, уточни статистиката.
От началото на годината БВП на Бразилия е нараснал с 3,2 на сто спрямо първите три тримесечия на 2021 година.
Секторът на услугите е отчел растеж с 1,1 на сто, на промишлеността с 0,8 на сто, а при земеделието има спад с 0,9 на сто.
Бразилската централна банка сложи край през септември на цикъл от 12 последователни повишения на основната лихва благодарение на скорошния спад на инфлацията.
Основният лихвен процент обаче остава на най-високото си равнище от януари 2017 година, докато през март 2021 година бе на исторически ниско равнище от 2 на сто.
Третото тримесечие в Бразилия бе белязано от кампанията за президентските избори, спечелени на 30 октомври от Луиз Инасио Лула да Силва срещу вече бившия президент от крайната десница Жаир Болсонаро.