На срещата си с новия изпълнителен директор на Американския еврейски комитет Тед Дойч в правителствената резиденция "Максимос" премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис изтъкна значението на гръцко-израелските отношения, придобили характер на стратегическо сътрудничество, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.
Мицотакис също подчерта отличното ниво на гръцко-американските отношения и по информация на правителствени източници е представил подробно инициативите на Гърция и инфраструктурата, която страната развива, особено плаващата платформа за съхранение и регазификация на втечнен природен газ в Александруполис, която трябва да се превърне в енергиен център за по-широкия регион и така да допринесе за стабилността, енергийната сигурност на Европа и прекратяване на зависимостта от руските изкопаеми горива.
Според същите източници срещата на Мицотакис и Дойч е първият контакт на новия изпълнителен директор на Американския еврейски комитет и чуждестранен лидер, откакто Дойч застана начело на организацията.
Атина е в челните редици на глобалния дебат срещу антисемитизма, по думите на кмета на Атина Бакоянис 
Пред агенция АНА-МПА кметът на Атина Костас Бакоянис изтъкна ролята на местната администрация като катализатор на действията и политиките за борба с явленията, предизвикващи разделение в местните общности като антисемитизъм и други форми на расова и религиозна омраза. Бакоянис направи това изказване в кулоарите на срещата на върха на кметовете срещу антисемитизма, която се проведе вчера и днес в хотел „Хаят“ в Атина.
„Голяма радост и чест е да приветствам в Атина такава конференция, която събира толкова много важни кметове от цял ​​свят, поставяйки нашия град в челните редици на битката срещу антисемитизма и в центъра на световния дебат“, каза Бакоянис пред агенция АНА-МПА.
„Ролята на местните власти е да са катализатор в борбата срещу нетолерантността, защото като институция, която е най-близо до гражданите, от нас се очаква да включим чувствата на гражданите и техните битки в процеса на вземане на решения. Атина, в своята дълга история, поддържа дълбоки и смислени отношения с еврейската общност. Нашият град беше и остава съюзник на толерантността, на личната свобода за всички“, добави кметът на Атина Костас Бакоянис.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)