Бенджамин Лакатош е новият председател на Борда на директорите на базираната в Швейцария енергийна компания "МЕТ Груп" (MET Group), съобщиха от компанията. От 30 ноември 2022 г. Лакатош наследява Чаба Лантош, който изпълняваше длъжността председател през последните 13 години. Чаба Лантош ще заеме длъжноста министър на енергетиката в Унгария.
Главният изпълнителен директор на групата - Бенджамин Лакатош, става контролиращ акционер през 2018 г., когато МЕТ се трансформира в компания, която се управлява от своите акционери. Понастоящем 90 на сто от дружеството са собственост на ръководството, а останалите 10 процента - на базираната в Сингапур компания Keppel Infrastructure.
MET Group е интегрирана европейска енергийна компания със седалище Швейцария. Тя развива дейности и активи на пазарите на природен газ и електроенергия. MET присъства в 13 държави чрез дъщерни дружества, на 27 национални газови пазара и в 22 международни търговски центъра. През 2021 г. консолидираните приходи от продажби на MET Group възлизат на 18,1 млрд. евро, обемът на търгувания природен газ е 55 млрд. куб. м, а търгуваната електроенергия - над 50 тераватчаса (TWh), се посочва още в съобщението.