Албанският износ за Съединените американски щати се е увеличил почти 4 пъти през десетте месеца януари-октомври на 2022 г. в сравнение със същия период на миналата година, предаде за БТА албанската агенция КНА, позовавайки се на съобщение на албанския статистически институт - ИНСТАТ. Според статистическите данни износът за САЩ през този период възлиза на 12 милиарда албански леки, а през същия период на 2021 г. се равнява на 3,6 милиарда албански леки.
Същевременно вносът от САЩ намалява. Според данните на ИНСТАТ за периода януари-октомври на 2022 г. вносът възлиза на 11,2 милиарда албански леки, а през същия период на 2021 г. е достигнал 13,1 милиарда албански леки.
Албания изнася за Съединените щати широка гама от стоки, главно хранителни продукти, лечебни билки и метали. Албания се смята за важен търговец на лечебни билки на американския пазар. 
Увеличаването на износа на Албания за САЩ е благоприятствано и от премахването на митата. От 2012 г. насам Албания влезе в списъка на 128 страни, които могат да се възползват от преференциална система, която премахва митническата такса за дълъг списък от продукти.
В началото на октомври 2020 г. Албания и САЩ подписаха в Тирана меморандум за икономическо сътрудничество, което се очаква да окаже значително влияние върху отварянето на нова глава за преки инвестиции не само от САЩ, но и от други страни.
Чрез този меморандум се реализира и една 50-годишна мечта за изграждане на хидроелектрическата централа „Скавице“ ( Skavicë), която ще превърне Албания от страна, богата на водно-енергийни ресурси, но все още зависима от времето и вноса, в суверенен производител на електроенергия.
(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)