Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба обяви днес, че колегите му от страните членки на НАТО са поели "многобройни ангажименти" за допълнително въоръжение, но отказа да отговори дали те включват исканите от Украйна зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът", съобщи Асошиейтед прес.
Кулеба взе участие в срещата на външните министри на държавите членки на организацията, която се провежда в Букурещ. Основна тема по думите му е била снабдяването на Украйна с оръжие и оборудване, за да може да възстанови пораженията в електроснабдителната си мрежа и да преживее зимата под руски обстрел.
Пред журналисти външният министър сподели, че на срещата "са се чули много обещания, много нови ангажименти от страните членки на НАТО за доставка на въоръжение за отбраната на Украйна и оборудване за производство на енергия".
Вчера Кулеба заяви, че най-необходими на Украйна са ЗРК "Пейтриът" и електрически трансформатори, за да успеят да се справят с руския обстрел, целящ да осакати енергоснабдяващата система на страната преди началото на зимата.
Украйна разчита да получи произвежданите в САЩ ЗРК "Пейтриът" или други по-модерни системи за противовъздушна отбрана, в сравнение с получените до момента от Запада. Преди срещата си днес с американския държавният секретар Антъни Блинкън, Кулеба отказа да отговори на неколкократно зададения му въпрос дали е получил обещание за доставка на "Пейтриът".
Блинкън на свой ред заяви, че подкрепата за Украйна от страна на външните министри на НАТО с оръжие и друга помощ остава "силна, твърда и решителна".