Иван Паслар, председател на молдовския район Тараклия, беше изслушан днес в Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента. Той потърси подкрепа от депутатите за оказване на помощ за българите в Тараклия.
Нашата молба е свързана с положението, което е сложно и тежко за хората в Тараклия, заяви той. Паслар обясни, че войната в Украйна е оказала негативно влияние на развитието на Молдова, като е довела до повишаване на цените на стоките, газа и тока.
Всички депутати потвърдиха, че ще съдействат. Председателят на комисията Георги Гьоков („БСП за България“) заяви, че доколкото му е известно, средствата могат да се осигурят от бюджета на Министерството на външните работи за такъв тип помощ. Той каза, че е имал разговор с Българския Червен кръст, които са уверили, че могат да съдействат с логистиката.  
Социалната комисия се обедини около предложението да изпрати писмо до Министерския съвет с предложение за отпускане на 500 000 лв. за оказване на помощ на българите в Тараклия. 
Иван Паслар благодари на всички депутати. Това не е просия, това е жест. България трябва да се грижи за всички българи, заяви Гьоков.