Според министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки рекордно високата инфлация в страната ще започне да спада през второто тримесечие на 2023 г.
По данни на полската централна статистическа служба цените на потребителските стоки и услуги (индекс на потребителските цени - ИПЦ) в страната са се покачили до 17,9% на годишна база и с 1,8% на месечна база през октомври 2022 г. Понастоящем ИПЦ достигна най-високите си стойности от 1997 г. насам.
"Вече може да видим светлината в края на тунела и според много анализатори и експерти има шансове инфлацията да навлезе в силна низходяща тенденция от средата на второто тримесечие на следващата година", каза Моравецки.
Въпреки нарастващата инфлация полската централна банка прекъсна цикъла на повишаване на лихвите през септември, запазвайки референтния лихвен процент на 6,75%. Органът на банката, определящ лихвите, твърди, че външният инфлационен натиск ще отслабне и полската икономика ще си отдъхне през 2023 г., което ще спомогне за понижаване на инфлацията, без това да има отрицателен ефект върху пазара на труда.
 (Тази информация се разпространява от БТА по договор с полската агенция ПАП)