Приключването на дейностите по проект, финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж", беше представено на пресконференция на общината в Кюстендил. Проектът включва благоустрояването на централната пешеходна зона, а продължителността му е 30 месеца - от 2 септември 2020 до 2 март 2023 година.
Общата стойност на проекта е 243 118 лв., от които национално финансиране - 36 467 лв., и от Eвропейския фонд за регионално развитие - 206 650 лв., каза заместник-кметът Радмила Рангелова. Тя посочи, че този обект и реновирането на "Колушко дере" в града се осъществяват с реализираната икономия от проведени обществени поръчки в рамките на изпълнението на инвестиционната програма на Община Кюстендил.
Целта на проекта е да създаде привлекателна градска среда, осигуряваща устойчивост и екологичност. Сред специфичните му цели са изграждането на подходяща, привлекателна и достъпна инфраструктура, сигурност и безопасност, монтиране на видеонаблюдение и осветление. 
В рамките на проекта бяхме ограничени и се съобразихме с това, че строителните дейности се провеждат на територията на архитектурния резерват и съответно бяха съгласувани с Министерството на културата, посочи Радмила Рангелова.
Тя уточни, че в рамките на проекта е подменена настилка, обновена е сцената в района на "Арката" при централния площад в града, подменени са местата за сядане. Обновяван по проекта е бил и паметникът "Булаир". Извършена е и рехабилитация на растителността.
В рамките на проекта се целеше да бъде запазена съществуващата в района зелена система, както и уникалните за града чинари, каза за БТА екологът на Община Кюстендил Ирина Велкова. Тя посочи, че са били засадени нови дървета, над 150 нови и широколистни храсти, рози, сезонни и многогодишни цветя.