Стартът на изграждането на канализация в пет от селищните образувания около Варна – "Изгрев", "Кочмар", "Сълзица","Пчелина" и "Сотира", бе поставен официално днес. Багерите започнаха работа в "Сълзица", където ще бъдат направени 9 канализационни клона и над 90 отклонения към частни имоти.
Както БТА информира изграждането на канализация в селищните образувания е в рамките на мащабен проект на "ВиК" – Варна, който е на стойност 138,4 милиона лева. Средствата са осигурени по Оперативна програма "Околна среда". Освен създаването на канализация в зони, които са на септични ями, в рамките на проекта е предвидено още изграждане и реконструкция на над 22 километра магистрални и довеждащи водопроводи.
Основната причина за стартиране на строителните дейности през зимата е, че крайният срок на оперативната програма е 2023 година, обясни ръководителят на поекта Сава Коев. По думите му фирмите-изпълнители – два консорциума, в които влизат общо 5 компании, са готови да работят и в лоши условия. Коев каза още, че следващият етап на проекта е оправянето на водопровода и изграждане на разклонения по булевард "Христо Смирненски", който е един от най-натоварените в града. Там ще се работи по участъци, а движението ще бъде пренасочвано.
Четвъртият етап на проекта ще бъде прокарването на канализационен колектор близо до входа на Варна от магистрала "Хемус". Тръбата трябва да премине под единия от булевардите в района, което също ще доведе до сериозни затруднения за шофьорите.
При полагането на първата копка днес Светослав Добрев от фирма "Инжстрой инженеринг" посочи, че строителството в две от селищните образувания – "Сълзица" и "Кочмар", трябва да приключи до март следващата година. По думите му това, че ще се работи през зимата, не е проблем и няма да влоши качеството на дейностите. Той увери, че ако времето позволи, строителството може да приключи и в по-кратки срокове.