Публична дискусия на тема "Акценти от света на изкуството от 2022" ще се състои на 7 декември, съобщават от  "Гьоте институт", организатор и домакин на събитието.
Поканени са събеседници, които да разкажат от първо лице впечатленията и опитността си от значимите форуми за изкуство през годината. Мария Василева, Вера Млечевска, Аксиния Пейчева и Красимир Терзиев ще вземат участие в събитието, модерирано от Лъчезар Бояджиев.
"Годината 2022-а в изкуството беше белязана не само от "Голям шлем" на международните събития, ако използваме този термин от тениса, но и от кулминацията на период на несигурност, екологична катастрофа, икономически сътресения, всеобща здравна криза и кървава, истерична война с ясно определени позиции за и против. Новините носят усещането за всеобща несигурност относно бъдещето на човешкия род, "балансирано" от нарастващото осъзнаване, че планетата ще оцелее и без нас, инвазивния вид Homo Sapiens,. Апокалиптичните новини изобилстват - от стрелби в САЩ до бомбардировки в Украйна и Кюрдистан, от ураган извън сезона до огромни наводнения в Пакистан, от земетресение в Индонезия до земетресение в Турция и така нататък. Медиите, а може би и визуалните изкуства, едва смогват да "покрият" новините, камо ли да ги осмислят... Спиралата се върти все по-бързо", казва Лъчезар Бояджиев.
По думите му публичната ще се опита да обобщи четирите най-близки до нас арт събития на годината. Участващите експерти - куратори, критици, теоретици и артисти, ще представят обобщение на тези събития и заедно с публиката ще се опитат да откроят общи или различни кураторски проблеми, тенденции в областта на изкуството, теми, материали, проблеми на пола, постколониална или неолокална/глобална динамика, ключови думи и терминология за описание на актуалните художествени практики и проблеми, които са били поставени от тези събития. Например изобилието от селскостопански жаргон и термини като "компостиране" в кураторските концепции на някои от тези събития, или акцента върху разчупването на формата на биеналето като добре рамкирано начинание от типа "бял куб", или вниманието, което се отделя на публиката; или не на последно място - скандалите, които се пораждат при масовото излагане на изкуство от цял свят пред често силно локализирана публика и нейните нагласи", допълва Бояджиев.  
Входът за дискусията е свободен. 
/ДД