Около 1,8 милиона пилета трябва да бъдат умъртвени в американския щат Небраска, след като в местна ферма беше открит птичи грип, предаде Асошиейтед прес. Това е знак, че епидемията, която вече доведе до избиването на повече от 50 милиона птици в цялата страна, продължава да се разпространява.
Министерството на земеделието на Небраска съобщи в събота, че 13-ият случай на птичи грип в щата е открит във ферма за яйца в окръг Диксън, североизточна Небраска, на около 193 километра северно от Омаха.
Точно както в други ферми, където беше открит птичи грип тази година, всички пилета във фермата в Небраска ще бъдат умъртвени, за да се ограничи разпространението на болестта. Министерството на земеделието на САЩ казва, че повече от 52,3 милиона птици в 46 щата - предимно пилета и пуйки в търговски ферми - са били заклани заради тазгодишната епидемия.
Небраска е на второ място след Айова с 15,5 милиона убити птици, като сега са засегнати 6,8 милиона птици в 13 ферми.
При повечето минали огнища на птичи грип вирусът до голяма степен е изчезнал през лятото, но тазгодишната версия намери начин да се задържи и започна да се възражда тази есен с над 6 милиона убити птици през септември.
Вирусът се разпространява предимно от диви птици, докато мигрират из страната. Дивите птици често могат да пренасят болестта, без да показват симптоми. Вирусът се разпространява чрез изпражнения или секрет на заразена птица, което може да замърси почвата.
Търговските ферми са предприели редица стъпки, за да предотвратят заразяването на стадата, включително изискване работниците да се преобличат преди да влязат в хамбарите и да дезинфекцират камионите, когато влизат във фермата, но болестта е трудна за контролиране. Зоологическите градини също са взели предпазни мерки и са затворили някои клетки, за да защитят своите птици.
Длъжностни лица казват, че има малък риск за човешкото здраве от вируса, тъй като случаите при хора са изключително редки, а и заразените птици не стигат до хранителните вериги. А дори и да стигнат, вирусът на птичия грип загива при правилно готвене на домашни птици над 74 градуса по Целзий.
Епидемията от птичи грип обаче е допринесла за покачването на цените на пилешкото и пуешкото, заедно с рязко нарастващите разходи за фураж и гориво.