Продължилата 36 дни стачка в главния земеделски регион на Боливия - Санта Крус, приключи, след като законодателите одобриха гаранция за провеждане на преброяване на населението през 2024 г., което ще даде на региона повече данъчни приходи и места в Конгреса, предаде Ройтерс.
"Спираме стачката и премахваме блокадите", каза местният граждански лидер Ромуло Калво пред репортери. Министерството на икономиката на Боливия изчислява, че стачката е струвала на страната над 1 милиард долара.
Законът за преброяването, който Камарата на депутатите на Боливия прие рано сутринта в събота с над две трети от гласовете, беше изпратен в Сената за преглед, преди да бъде приет от президента Луис Арсе.
Регионалните лидери в богатия на соя Санта Крус съобщиха, че ще останат в готовност, докато законът не бъде одобрен.
Докато правителството призова за връщане към нормалността, регионалните и опозиционните групи заявиха, че социалистическото правителство на Ла Пас забавя преброяването, тъй като може да бъде в неблагоприятно положение от последните години на миграция от селските райони към Санта Крус, най-големия град на Боливия.
Преброяването, което ще позволи преразпределението на местата преди общите избори в страната през 2025 г., ще бъде първото от повече от десетилетие.
Съгласно новия закон преброяването ще се проведе на 23 март 2024 г., а резултатите ще бъдат представени през септември, така че да могат да се използват за преразпределяне на политическите представители и икономическите дялове в региона.