35 000 долара награда могат да получат цивилни учени, които разработят подобрени алгоритми за идентифициране на астероиди. Това съобщиха от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (NASA), което организира състезание за ловци на астероиди.

Партньор на състезанието е компанията Planetary Resource. То ще бъде първото от поредица конкурси, които ще стартират на 17 март, съобщава "Фокус". За да премерят сили в надпреварата, участниците трябва да направят акаунт на страницата на състезанието. Там са публикувани правилата.

Ловците на астероиди трябва да създадат по-добри алгоритми за идентифициране на небесните тела в изображения, които да бъдат заснети от наземни телескопи.

"За да предпазим планетата от опасността от сблъсък с астероиди, най-напред трябва да знаем къде са те", обяснява директорът на програмата за награди и конкурси на NASA Джен Гъстетик.

"Отваряйки търсенето на астероиди, ние събираме потенциала на иноваторите, производителите и цивилните учени от целия свят за разрешаване на това глобално предизвикателство", добави той.