За четиринадесети път в старозагорското село Змейово канят на 17 декември на Празник на пелина, информират от пресцентъра на общината. Началото е от 11.00 часа на селския площад.  
Двадесет майстори на автентичния вкус на пелина ще участват в празника. Жури от технолози от известни винарни ще отличат най-добрия цвят, вкус, бистрота и аромат.
От кметството са подготвили концерт, в който ще участват седемнадесет индивидуални и колективни музиканти, а специални гости са старозагорският ансамбъл „Нашенци“ и дуетът Тодор и Донка Кожухарови с оркестър „Южни ритми“.
По традиция ще бъде подреден библиотечен кът, на който ще се предлагат тематични книги. Изложба на карикатури на Никола Пеев ще допринесе за колорита на празника.
„Около 4,5-5 тона от пелина се приготвят годишно в избите на змейовци като всеки от майсторите пази в дълбока тайна  какви точно билки подрежда помежду пластовете дюли и ябълки преди да ги залее със старо вино в 200-литровите бъчви“, коментира пред БТА кметът Стоян Трифонов. Той изрази задоволство, че почти всички новодомци през последните години са проявили интерес към производството на пелин, някои от тях вече правят и опити.
На 17 декември, за празника, от Стара Загора до Змейово от 10.00 и от 11.00 часа ще има безплатни автобуси - за първи път.
Първият пелин е произведен през 1919 г. от Стоян Найденов, който е донесъл рецептата в селото, припомни пред БТА кметът.
Жителите на Змейово са близо 1200, но интересът към заселване в селото расте, показва местната статистика.