Окръжният съд в Монтана отказа екстрадиция на гражданин на Иран в родината му поради опасност от преследване по религиозни причини и нарушаване на основни човешки права, съобщиха от Съдебната палата в Монтана.
А.Ш.Г. (42 г.) се издирва с червена бюлетина от Интерпол-Техеран за изтърпяване на наказание от 7 години затвор в родината му. На 1 август 2018 година той бил осъден от съда в град Карадж в Иран за измами в строителството, но присъдата била произнесена в негово отсъствие, тъй като в края на 2017 година той нелегално напуснал Иран и живял 5 години в Турция. След това отново нелегално се прехвърлил в България и бил настанен в център за бежанци в София. На 25 септември 2022 година А.Ш.Г. бил заловен от български гранични полицаи при опит да премине нелегално границата със Сърбия високо в Стара планина над село Гинци в Софийска област. От 8 ноември 2022 година А.Ш.Г. е бил задържан с постоянна мярка до приключване на делото за екстрадиция срещу него.
Като основание за отказа от екстрадиция в Иран съдът в Монтана е посочил това, че още докато бил в родината си, А.Ш.Г. приел християнската религия и това довело до репресии срещу него.  През октомври 2017 година А. Ш. Г. е бил изведен принудително от вилата си в Иран, държан 6 денонощия от служители на тайните служби на Иран и подложен на психическо и физическо малтретиране. При ареста били иззети негови документи и вещи, свързани с християнската религия. Поради това той е напуснал нелегално страната си заедно със семейството си и е потърсил убежище първо в Турция, а след това в България.
Според магистратите от съда в Монтана има голям риск при екстрадиране на А.Ш.Г. в Иран той да бъде преследван по религиозни причини и да бъде нарушена Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, която забранява изтезанията и унизителното отношение. В този смисъл има и решение на Европейския съд по правата на човека и поради това съдът в Монтана е отказал екстрадицията на А.Ш.Г. в Иран.