Тестове за интелигентност на ученици между 10 и 19 години проведе вчера „Менса“ България“ в партньорство с МГ „Баба Тонка“. Това е част от програмата на световната организация, издирваща и обединяваща хора с изключително висок коефициент на интелигентност по света. В това международно общество със 76-годишна история членуват хора с висок IQ /коефициент на интелигентност/, постигнали резултат в горните 2% сред явилите се на тестовете.
„От септември си поставихме приоритет да открием високоинтелигентните ученици на България. От 17 септември започнахме тестване на ученици от 9 до 19-годишна възраст в градовете Варна, Гоце Делчев, Плевен, Пловдив и София. Идентифицираните младежи с изключително висок интелект надхвърлиха очакванията ни като брой. Има млади генийчета във всеки от градовете, които споменах по-горе, както и в Русе - 13 годишната възпитаничка на МГ „Баба Тонка“ Елисавета“, каза координаторът и национален психолог на „Менса“ за работа с надарени деца Даниела Лечева. Проведените тестове вече са над 350. 
За вчерашните тестове в русенската математическа гимназия бяха определени преференциални такси - 20 лева на ученик, а 40 абитуриенти бяха тествани напълно безплатно.
Постигналите резултат в горните 2% на населението ще бъдат поканени да членуват в младежката „Менса България“. Какво дава постигането на този резултат?
Резултатът от тест на „Менса“ може да бъде важна част от всяка образователна и професионална биография. Наред с това дава право на членство в „Менса“ след навършване на пълнолетие, без да се налага да се държи повторен тест. Осигурява членство в младежката „Менса България“, където младежите общуват със свои връстници с изключително висок интелект и с пълнолетни членове на „Менса“, като взаимно се провокират интелектуално. И не на последно място - така се получават нови възможности за финансиране на образованието.
„Математическата гимназия е институция, която има за цел развитието на изявени деца в направленията на математиката и информационните технологии. През април  2022 година отвори врати и новият СТЕМ център „Креативна работилница“ - самостоятелно учебно пространство, в което са обособени шест зони за провеждане на профилирана подготовка по информационни технологии“, каза директорът на МГ „Баба Тонка“ Галина Бобева. А „Менса“ й благодари за оказаната подкрепа, която постави началото на сътрудничеството на организацията с едно от най-добрите русенски училища.