Ръстът на пенсиите в Русенско изпреварва увеличението на средната заплата. А съотношението между пенсионери и работещи се влошава, така че в резултат домакинствата все повече разчитат на доходите на най-възрастните.
В края на 2012 г. средната пенсия в Русенско е 230 лева, а през октомври тази година е вече 631 лева или със 174% отгоре. Съществен принос за този ръст има последната година, когато заради честите избори политиците от всички партии гласуваха няколко увеличения на пенсиите. 
За същия период средната заплата в Русенско се увеличава от 596 на 1420 лева бруто или със 138%. Средното увеличение на пенсиите е с 10,6% годишно, а на заплатите - с 9%.
През цялото това време броят на живущите в областта неотклонно намалява, като заради емиграцията на предимно по-младото население броят на работещите се топи много по-бързо от броя на пенсионерите. В резултат семейният бюджет зависи от пенсиите. Те заемат 30% от общия доход на домакинствата, като в сравнение с 2020 г. делът им нараства с 1,2 процентни пункта, а спрямо 2012 г. - с 3,3 процентни пункта.
За 10 години разходите на домакинствата се увеличават 1,7 пъти. Парите, които даваме за храна и безалкохолни напитки, нарастват с близо 52 процента спрямо 2012 г., тези за обувки и облекло са се увеличили два пъти. Доста повече пари отделяме за здраве, като за 10 години сумата е нараснала с над 2 пъти, с толкова се повишават и разходите за данъци и социални осигуровки.
Макар да има много семейства, които едва свързват двата края, средностатистически печелим повече отколкото харчим и затова се увеличават и спестяванията ни. Депозитите на домакинствата в банките надхвърлят 70 млрд. лева, въпреки че доходността от тях е почти нулева.