Общината в Севлиево увеличава средствата за гражданите на общината, настанени в регионалния хоспис в Дряново с 12 хиляди лева, съобщиха от пресцентъра на администрацията.
С приемането на бюджета на общината за 2022 г. е бил определен лимит в размер на 40 000 лева за хора, ползващи услугите на хосписа. Комисия разглежда постъпилите заявления по определените критерии, заложени в правила за настаняване на лица, желаещи да ползват услугите на стационара в Дряново с финансовата подкрепа на община Севлиево.
От началото на годината услугите на хосписа са ползвали 16 души, информираха от общината. Това са хора в тежко здравословно състояние или терминално болни със затруднено самообслужване, които се нуждаят от специализирани грижи. От общината обясниха, че поради необходимостта от такава услуга и предвид увеличилите се заявки за ползване на услугата, през следващите месеци средствата от общинския бюджет се увеличават с 12 хиляди лева. Те ще бъдат осигурени от резерва на общината за непредвидени разходи.
„Регионален хоспис” ЕООД - Дряново е лечебно заведение, което предоставя денонощни грижи за пациенти в тежко здравословно състояние, които имат нужда от медицински грижи. В лицензираната за предоставяне на резидентни грижи институция персоналът се грижат за рискови групи хора с животозастрашаващи, хронични и прогресивни заболявания.
Хосписът, създаден преди 15 години, се подпомага финансово от общините Габрово, Трявна, Севлиево и Дряново, но тук, на свободен прием, могат да бъдат настанени и болни от страната. Общините отделят от бюджетите си процент от стойността за настаняването, медицинските и социални грижи при престоя на хората, настанени в хосписа.
Стационарът разполага с 30 легла в 12 стаи, а за болните се грижат лекари, психолози, медицински и социални работници, санитари.