Министърът на развитието и инвестициите на Гърция Адонис Георгиадис участва в церемония в корабостроителницата „Елефсина“ (Elefsina Shipyard) по повод акостирането на първия от пет години търговски кораб – товарния кораб от типа „супрамакс“ - „Стар Клио“ („Star Cleo“), построен през 2013 г. Това предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.
Георгиадис посети кораба и се срещна с Панос Ксенокостас, президент и главен изпълнителен директор на компанията ONEX, която пое корабостроителницата „Елефсина“, с Петрос Папас, ръководител на „Стар Бълк“ (Star Bulk), и с кмета на Елефсина Аргирис Иконому, както и с представители на работниците.
„Ние сме тук, за да приветстваме пристигналия за рекордно време първи търговски кораб от много години за ремонт в корабостроителниците „Елефсина“, веднага след като споразумението за тяхното преструктуриране и прехвърляне към ONEX беше представено на съответния съд“, каза Георгиадис.
Министърът благодари на Ксенокостас за неговата инициатива и на Папас, че е поверил кораба си, първият акостирал за ремонт в новата епоха за корабостроителницата, както и за подкрепата на кмета и на персонала.
Ксенокостас, от своя страна, благодари на гръцките собственици на кораби, които се довериха на Onex в корабостроителницата „Неорион“ (Neorion Shipyards) на остров Сирос и сега в корабостроителницата „Елефсина“ и особено на Папас, който направи първата стъпка към „Елефсина“.
Папас поздрави правителството, Ксенокостас за решението му да дойде в гръцката корабостроителница от Съединените щати, но също така и персонала на корабостроителницата, като им благодари, „защото те дават възможност на гръцките собственици на кораби най-накрая да ремонтират нашите кораби в Гърция, да вложат нашите пари тук и да не сте принудени да отидете в съседни страни..."
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)