Емил Табаков дирижира във Варна своя Концерт за цигулка и оркестър със солист Светлин Русев, както и Седмата симфония от Лудвиг ван Бетовен. Това е трето изпълнение на авторската творба на диригента, написана специално за цигуларя през миналата година. Досега тя имаше премиери в Русе и София, а във Варна ще прозвучи за първи път в изпълнение на оркестъра на Държавната опера.
За БТА маестро Табаков призна, че третото изпълнение, което ще види и чуе варненската публика, ще бъде различно, защото винаги има промяна и е важно едно произведение да преживее няколко изпълнения. Той смята, че при първото представяне все още се усеща неуточненост и търсене. „Аз лично като композитор все още бях несигурен, не знаех някои неща, но мисля, че сега, на третия път, със Светлин Русев вече знаем какво правим. Както казваме ние, нещата се наместват едно с друго. Има малки темпови промени във формата“, сподели маестрото. Той припомни, че концертът е писан специално за Светлин Русев и за музикантите от Фестивалния оркестър на Мартенски музикални дни. „Много съм щастлив, че той се съгласи да го изпълни и продължава да го изпълнява“, посочи композиторът. 
Табаков сподели още, че произведението е написал за кратко време в сравнение с други свои крупни творби. Маестрото си води записки на партитурата кога е започнал и завършил всяка част и днес установил, че концертът е бил готов през лятото на 2019 г., докато обичайно композирането на симфонии му отнема по две-три години. „Обикновено пиша лятно време, понеже през зимата има много изяви. Опитвам се да редувам композицията и дирижирането равностойно, но времето все не достига“, каза той и добави, че навръх 75-ата си юбилейна годишнина има още много произведения, които все още не е дирижирал и иска да го направи, а и го чакат поръчки за композиране. 
Попитан дали съвременната музика присъства често на българските сцени, Табаков коментира, че предлагането на такива произведения зависи от форума, както и от публиката. По думите му това е от голямо значение и за изпълнителите, тъй като за тях е много по-трудно цялата програма да бъде с нова музика. Когато е включена една композиция, тя може много по-добре да се прочете и да ѝ се обърне повече внимание, посочи диригентът. 
Маестро Табаков съобщи, че предстои през месец февруари догодина да дирижира Софийска филхармония в концерт само с българска музика, иницииран от Българската телеграфна агенция. 
В Концерта за цигулка и оркестър на Емил Табаков участват още пиано, арфа и челеста. Поради заболяване на арфистката, във Варна арфата ще бъде заместена от електрическо пиано. Всички осемстотин места на зала 1 на ФКЦ за събитието довечера в 19:00 ч. са заети, съобщават от Театрално-музикалния продуцентски център. В специална публикация на интернет страницата си от екипа на Варненската опера отправят добри пожелания към маестрото по случай неговия юбилей.