Заради кей попа и киното интересът към изучаването на корейски език сред младите хора в България се увеличава и това ме прави много щастлив, каза днес във Варна посланикът на Република Корея у нас Ли Хо-шик. Той се срещна с ученици от Първа езикова гимназия в града, които изучават факултативно родния му език. По думите на дипломата освен във Варна, има и училище в София, където също се водят такива часове.
Посланикът посочи, че се надява културният обмен между двете държави да се засили сега, след приключването на пандемията. Той уточни, че вече се планират различни събития за 2023 година, като целта е културата на неговата родина да бъде представена не само в големите градове у нас, а и в по-малките селища.
Дипломатът допълни, че пандемията е намалила и броя на туристите от Южна Корея у нас. По думите му в предишни години те са достигали до 10 хиляди. Посланикът изрази надежда, че сега нещата ще се възстановят, тъй като България е атрактивна дестинация, като интерес за сънародниците му биха представлявали и голф игрищата у нас.
Корейски език се изучава в Първа езикова гимназия от 2016 година, допълни директорът на училището Ангел Митев. По думите му ежегодно се включват по около 50 ученици в две групи – за начинаещи и за напреднали. Преподавател им е корейката Сахи Ким. Тя сподели, че е пристигнала във Варна от Сеул заедно със съпруга си. Днес двете им деца, които говорят перфектно български, учат в Медицинския университет и в Математическата гимназия във Варна. Освен с езика, Ким запознава учениците си и с културата на родината си. Днес посланикът бе посрещнат с традиционни корейски ястия – кимбап, джапче, кимчи и чай от юджа – плод, за който преподавателката обясни, че няма аналог в България и е нещо средно между портокал и мандарина.