Повечето фермери в САЩ зависят от краткосрочни заеми с променлив лихвен процент, които вземат след есенната жътва и преди пролетното засаждане, за да платят всичко - от семена и торове до добитък и машини. Но покачващите се лихвени проценти ги изправят пред неясно бъдеще, пише Ройтерс.
Фермерите изплащат заемите след прибиране на реколтата с печалбата от приходите си, преди да повторят процеса. Често фермерите се стремят да си осигурят заеми до края на годината или началото на януари, за да се възползват от отстъпките за ранно плащане на доставчиците и да гарантират, че няма да бъдат хванати в затруднение, тъй като глобалните доставки на торове и химикали остават затруднени.
Сега производителите се чудят как да си плащат дълговете, тъй като лихвените проценти се покачиха сериозно преди следващия сезон на засаждане, според интервюта на Ройтерс с две дузини фермери и банкери, както и данни от Министерството на земеделието на САЩ (USDA) и Федералния резерв на Канзас.
Нарастващите цени на кредитите натоварват ликвидността на някои производители и ги подтикват да намалят ползването на торове или химикали или да засадят по-малко семена следващата пролет. Това, от своя страна, може да намали добивите и да окаже натиск върху цената на производството на храната.
Всичко това идва на фона на високите цени на реколтата и силното световно търсене. Американските производители на зърно и маслодайни семена регистрираха успехи тази година, когато цените на продукцията им достигнаха рекорди, тъй като конфликтът в Украйна наруши износа на зърно от Черноморския регион.
Общите разходи за лихви в селскостопанския сектор на САЩ се прогнозира да достигнат 26,45 милиарда долара тази година, близо 32 процента повече от миналата година или най-високото ниво от 1990 г., коригирано с инфлацията, според данни на USDA.
Тази сума е двойно повече от сумата, дължима от други сектори на икономиката в САЩ, включително тези за търговия на дребно и фармацевтични продукти, където разходите за лихви исторически са били подобни или по-високи, според данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ.
Тревоги за ликвидността
Средният размер на банковите заеми за управление на ферма е нараснал до близо петдесетилетен връх в доларово изражение, според данни на Федералния резерв на Канзас. Средните лихви по тези кредити са най-високите от 2019 г. насам, показват данните.
Повечето заеми за стопанска дейност са по-скоро променливи, отколкото фиксирани. Финансирането с променлив лихвен процент носи по-ниски лихви от финансирането с фиксиран лихвен процент, но излага кредитополучателите на риск от по-високи разходи, ако лихвените проценти се покачат.
Точно това се случи, когато Федералният резерв на САЩ започна да повишава краткосрочните лихвени проценти, за да потуши растящата инфлация.
Лихвеният процент по краткосрочните заеми сега е в диапазон от 3,75 до 4 процента при 0-0,25 процента в началото на март, точно преди УФР да започне да вдига лихвите. Инфлацията обаче все още е висока, а търсенето - силно, а от УФР сигнализират, че ще продължат да повишават лихвите, докато не видят по-широки доказателства за ефекта им.
В селското стопанство проблемът вече е налице: средният лихвен процент на всички заеми за стопанска дейност е 4,93 процента, според последните данни.
Тревоги за машините
Финансовият удар се усеща и при търговците на селскостопанско оборудване, тъй като фермерите се отказват да купуват на кредит, според интервюта с четирима дилъри. Те са споделили, че виждат как банките затягат стандартите за подписване, което може да бъде пречка за по-новите и по-малки стопански оператори, търсещи капитал.
"По-лесно е да се получи финансиране, когато лихвените проценти са ниски, защото банките са склонни да поемат повече риск", коментира дилър на "Си Ен Ейч индъстиал" (CNH Industrial).
Оторизирани дилъри от производителите на оборудване "Диър и Ко." (Deere & Co), Ей Джи Си Оу (AGCO) и "Си Ен Ейч индустиал" са казали пред Ройтерс, че лихвите по финансиране, които самите производители на машини предлагат, също са се удвоили за шест месеца.
Заемите за машини за селскостопанско оборудване в момента са с лихви до 7,65 процента при "Диър", 7,8 процента при "Си Ен Ейч индустиал", 8,14 процента при Ей Джи Си Оу и 8,25 процента при "Аг директ" (Ag Direct), според източници от индустрията. Средният процент за индустрията в национален мащаб е 5,86, според данни на Федералния резерв на Канзас.
В отделни изявления "Диър" и Ей Джи Си Оу са споделили, че лихвените проценти, които предлагат, зависят от условията на заема, кредитоспособността на кредитополучателя и вида на оборудването. "Си Ен Ейч индъстиал" е заявил, че лихвените проценти за по-голямо оборудване са по-ниски от ставките за по-малки машини.