Основната опозиционна партия в Гърция СИРИЗА реагира негативно на публикации в гръцки медии, че Атина е получила предложение от САЩ да предостави противовъздушните системи руско производство С-300 и ТОР-М1, които има на въоръжение, на Украйна, срещу което да получи съответни системи от западен образец, пише специализираният www.defence-point.gr.
Информациите за американското предложение се появиха тези дни в някои сайтове, но не са потвърдени от официални източници.
В позицията на СИРИЗА се припомня, че още през януари на запитване на опозицията гръцкото министерство на отбраната е заявило, че няма възможност руските системи да бъдат прехвърлени в Украйна, защото са активни и това неизбежно ще създаде макар и временен вакуум в противовъздушната отбрана на страната, ако не бъдат заменени предварително.
 От СИРИЗА заявяват още, че с предаването на руските бронирани машини БМП-1 на Украйна срещу германски „Мардер“ гръцкото правителство е заблудило обществото, защото руските бронетранспортьори са били разположени по островите, докато германските са изпратени в Северна Гърция, поради което не задоволяват същите оперативни нужди.