Министър-председателят на Албания Еди Рама реагира след нападките срещу косовския премиер Албин Курти след постигането на споразумение със Сърбия за регистрационните номера на автомобилите, предаде АТА.
„Никак не съм съгласен с нападките срещу Албин Курти след правилното споразумение, което, за щастие, затвори наново отворения път на непредвидимите развития“, каза Рама вчера в публикация в социалните мрежи, цитирана от АТА.
„Да нападаш Албин (Курти), защото се е държал като министър-председател, е същото като да му търсиш сметка защо не мисли и не говори така, както когато е бил в затвора!“, подчерта Рама. 
Главните преговарящи на косовската и сръбската страна постигнаха споразумение по отношение на регистрационните номера на автомобилите тази сряда, 23 ноември, потвърди върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, припомня АТА.
Президентът на Сърбия Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти разговаряха в Брюксел на 21 ноември като част от диалог на високо ниво, който беше свикан от ЕС в опит да се предотврати ескалацията на напрежението в Северно Косово, но не постигнаха споразумение по въпроса с регистрационните номера. На заседанието на косовския парламент вчера депутатът от опозиционния Демократически съюз на Косово Арменд Земай каза, че последните действия на правителството на Косово в процеса за диалога между Косово и Сърбия са били „ненужни, пагубни и популистки“, пише КосоваПрес. Той каза, че обратът и приемането на същото споразумение показва несериозния подход и неспособността на правителството да се справи с държавната отговорност.
Лидерът на Демократическата партия на Косово, цитиран от същата агенция, каза, че Курти сам е можел да направи това (на срещата в понеделник), което е било постигнато на 23 ноември, както и че действията на косовския премиер са показали безсилието на Косово.
Ситуацията в северната част на Косово се изостри след прилагането на решението на косовското правителство за пререгистрация на автомобилите на сръбските граждани, които имат нелегални (издадени от Сърбия – бел. ред.) сръбски номера, с нови номера RKS (Република Косово).
След изпълнението на първия етап на решението на косовското правителство във връзка с регистрационните номера – издаване на предупреждения за шофьорите, които не са пререгистрирали автомобилите си, в началото на ноември сръбските представители подадоха оставки от постовете си в правителството, парламента, съдебната система, полицията и местното самоуправление в северната част на страната.
"Сърбия ще престане да издава регистрационни табели с кодове на косовски градове, Косово ще прекрати по-нататъшните действия, свързани с пререгистрацията на превозни средства", поясни Жозеп Борел.
Косово и Сърбия започнаха преговори за нормализиране на отношенията през 2011 г. с посредничеството на Европейския съюз, като се очаква преговорният процес да завърши с правно обвързващо споразумение, припомня КосоваПрес.