Външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли обяви днес в Киев нов пакет с "практическа" помощ за Украйна за предстоящата зима, предадоха ДПА и Пи Ей мидия.
На среща с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба той подчерта, че думите "няма да запазят осветлението" или "да защитят от руските ракети". По думите му Обединеното кралство "не само говори за Украйна", а оказва "практическа подкрепа за отбраната на Украйна".
В рамките на пакета Лондон ще изпрати на Киев още 35 транспортни средства, в това число 24 линейки и 6 бронирани автомобила. Отделно ще отпусне три милиона лири (3,6 млн. долара) за възстановяването на местна инфраструктура като училища и укрития и ще финансира помощ за жертви на сексуално насилие от руски войници.
Посещението на Клевърли, който днес бе приет и от президента Володимир Зеленски, бе предшествано от визита на британския премиер Риши Сунак миналата седмица в украинската столица. В събота Сунак оповести в Киев пакет от военна помощ за 50 милиона лири, който включва 125 зенитни оръдия, както и технология и оборудване за отразяване на атаките на ирански дронове.