Компанията "Адидас" е започнала разследване на твърденията за непристойно поведение на Кание Уест, предаде Ройтерс.
Миналия месец германският производител на спортни стоки прекрати партньорството си с американския рапър и моден дизайнер, с когото преди това създаде съвместна линия дрехи Yeezy. 
От "Адидас" казаха, че са дали ход на разследването, след като са получили анонимно писмо с няколко обвинения срещу артиста, който промени името си на Йе.
По-рано в сп. "Ролинг стоун" излезе публикация, която подробно описва предполагаемите случаи на непристойно поведение от страна на Йе към персонала и бъдещи служители. 
Изданието се позовава на интервюта с десетки бивши служители на Yeezy и "Адидас". 
Според сп. "Ролинг стоун" бивши членове на екипа са изпратили анонимно писмо до "Адидас", в което казват, че висшите ръководители на компанията са били наясно с поведението на Йе, но са си "затваряли очите" и са "изключили моралния си компас". 
Според списанието Уест е показвал порнографски материали на служители на компанията по време на работни срещи, както и интимни снимки на бившата си съпруга Ким Кардашиян по време на интервюта за работа.
"Понастоящем не е ясно дали обвиненията, отправени в анонимното писмо, са верни. Въпреки това ние приемаме тези твърдения много сериозно и взехме решение незабавно да започнем независимо разследване, за да им отговорим", каза говорител на "Адидас" в изявление за Ройтерс. 
Решението за разследване е било взето, когато един от най-големите акционери на компанията е поискал разяснения за предполагаемите инциденти.
Новината за разследването беше съобщена първо от в. "Файненшъл таймс".  
През последните месеци Йе предизвика скандали, като публично прекрати големи корпоративни връзки и "изригна" в социалните медии срещу други знаменитости. Акаунтите му в Туитър и Инстаграм бяха ограничени, а някои от публикациите му бяха отстранени, след като потребители ги осъдиха като антисемитски.