Системния подход към ранната детско развитие обсъдиха днес неправителствени организации, ангажирани с подкрепата на деца от 0 до 3 години, в рамките на уебинар по темата, организиран от Фондация „За нашите деца“ и УНИЦЕФ - България.
Периодът на ранното детство оказва съществено влияние върху развитието на личността и има дългосрочен ефект върху живота на човека. Поради пластичността на детския мозък, ранната намеса оказва най-значими ползи за развитието на детето, посочих Трендафил Меретев от фондация "За нашите деца". Според него забавеното развитие през първите години води до по-слаби образователни постижения и намалена икономическа активност и производителност в зрялата възраст, както и до по-високи разходи за здраве и социална защита.
Системният подход към ранната детска интервенция включва координирани усилия в рамките на системата на здравеопазването, коментираха на уебинара. Усилията са насочени към подобряване на мониторинга и ранно откриване на затруднения в детското развитие, както и установяване на механизми за насочване на деца, изложени на риск от затруднения в развитието, към общностни услуги за ранна интервенция. Крайната цел е предоставяне на качествени, семейно ориентирани услуги и подкрепа за плавен преход към приобщаващо ранно образование и грижи. 
Снежана Радева от УНИЦЕФ посочи, че у нас трябва да се въведе системен подход за ранната детска интервенция. Сърбия е много напред в този процес, Португалия е лидер в тази насока като подход. България е още в началото и трябва да се направи преглед на законодателството, така че услугата да не се изгуби. Трябва да се прецени кой ще предоставя услугата, един ли ще е специалистът или много и къде ще се предоставя тя, отбеляза Радева. Според нея има различни модели, които е добре да бъдат анализирани по отношение на ядрото на услугата ранна детска интервенция. Системите трябва да се свържат по ефективен начин, така че услугата да е ефективна, коментира специалистът.
Ваня Кънева от  УНИЦЕФ посочи, че развиването на програми за ранна интервенция на университетско ниво е много важна. С Медицинския университет във Варна са направени стъпки в тази посока. Опитът по места сочи, че специалисти по ранно детско развитите в България се намират много трудно, коментира Кънева.
Трендафил Меретев съобщи, че се планира присъствен форум по темата ранна детска интервенция, който ще се състои през декември или януари.