Днес от ПГ на ГЕРБ-СДС заставаме солидарно до украинския народ и до българите в Украйна в почит към паметта на невинните жертви на Гладомора. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева в декларация от името на парламентарната група от трибуната на Народното събрание. Като осъждаме това безпрецедентно престъпление на съветския комунизъм, ние се присъединяваме към всички, които издигат своя глас на обвинение към извършителите на този геноцид, каза още тя.
Захариева отбеляза, че всяка четвърта събота на месец ноември цивилизованият свят почита паметта на жертвите на едно от най-жестоките престъпления срещу човечеството - умишлено предизвиканият глад до смърт в Украйна и съседните на нея райони от тогавашния Съветски съюз (Гладоморът). Тя посочи, че този геноцид, извършен от тогавашното съветско ръководство, е довел до смъртта на повече от 8 млн. души, много от които деца.
"Изпратените болшевишки команди са конфискували всяка храна на хората и са ги оставяли да загиват от глад. Тези, които са оказвали съпротива, са били безмилостно убивани", отбеляза Захариева. Сред загиналите от глад са и десетки хиляди българи, живели в селата на Украйна и Молдова, посочи още тя. Захариева коментира, че въпреки наложената секретност от престъпния комунистически режим, информацията за Гладомора не успява да остане прикрита, а за да опише това ужасяващо престъпление, Рафаел Лемкин използва термина геноцид.
Захариева отбеляза, че Гладоморът в Украйна, извършен през 1932-33 г., е осъден остро и недвусмислено от ЮНЕСКО през 2007 г., от Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа с резолюция през 2008 г., от Европейския парламент през 2008 г., от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа с резолюция от 2010 година. Много държави обявиха Гладомора за геноцид, посочи Захариева. През тези дни светът отбелязва 90 години от началото на това престъпление на комунистическия режим на Съветския съюз, допълни тя.