През последните два месеца на страниците на  вестник „Утро“ се проведе дискусия в търсенето на истината или по-точно на „русенската следа“ в създаването на едно от най-примамливите български сладкарски изделия - тортата „Гараш“. Верен на максимата на Аристотел: „Платон ми е приятел, Сократ ми е приятел, но най-голям приятел ми е истината“, писателят Боян Драганов показа на практика, с факти, как се отстоява истината. По същия повод тази вечер в Регионалния исторически музей в Русе е насрочена и кръгла маса за тортата „Гараш“ в рамките на провеждащата се научна конференция „Местна памет и културни наследства“.
Именно затова и настоящото издание се явява сборно от четирите статии на Боян Драганов /9-11 септември, 23-25 септември, 28-30 октомври и 16 ноември 2022 г./, публикувани във вестник „Утро“, вече под общо заглавие „Мистерията „Гараш“. То е факт и в подкрепа на инициативата на русенския музей за дискусионен форум, кореспондиращ с темата на конференцията.
Всъщност, наличен е уникален по своята същност културологичен кулинарен феномен, който по безспорен начин допринася за популяризирането на Русе и като туристическа дестинация, и като град на първите неща, и още много други корелации, които изпълват със смисъл девиза „Град на свободния дух“. А при такива феномени отговорността към истината е още по-важна. 

Стоян КОМИТСКИ