Нова международна награда получи русенският поет Живодар Душков. След като стана носител на званието Поет пацифист от Х международен конкурс „Poezia pacii pentru casa noastra“ („Поезия на мира за нашия дом“), организиран от Универсалния кръг на посланиците на мира от Франция и Швейцария, сега русенският творец спечели  второ високо отличие, присъдено му в еквадорската столица Кито.
То е от 11 международен конкурс „Maravillas del Planeta“ („Чудесата на планетата“), организиран от фондация „Amazonia Productiva“ и обединението „Poetas Intergalacticos“ („Междугалактическите поети“) начело с еквадорския писател д-р Едуин Антонио Гаона Салинас.
Тази година в него участваха 243 произведения на поети от десетки страни. 
„Опитваме се да направим всеки автор глобален миротворец“ - това пише в поканата-призив за участие в  литературното събитие.
Живодар Душков участва в конкурса със стихотворението си „Ще дойде ден“. На 17 ноември международно жури, впечатлено от тази „изключителна литературна творба“ на русенеца и от „красноречието на стиха“, удостоява поета с Почетен знак.
Ето и награденото стихотворение:

Ще дойде ден

Ще дойде ден. Ще се събудим...
Пред нас врати сами ще се отворят...
Навън ще литнем. Тъй учудени
ще търсим глъбини в простора...

Ще доловим напълно изумени,
че музика от врабчов хор извира...
Пропусналите майското цъфтене
на плод в растежа ще се взираме...

Ще чуваме тревите как си шушнат...
Нозете ни асфалта ще целуват...
Ще бъдем радостни, великодушни...

...За свят такъв аз днес бленувам.

 

Стоян СТОЯНОВ