Парламентарната комисия по културата и медиите изслуша днес директора на Народния театър Васил Василев.
"Медии и някои лица, имащи отношение към този развил се междуличностен конфликт между двама служители на театъра Александър Морфов и Велислава Кръстева, го определиха като политически", каза Василев. Пред комисията той  каза, че иска да я запознае с хронологията на събитията. "След спечелване от мен на конкурса за директор на Народния театър, поканих няколко човека, които, по моя преценка, имаха качества и компетентността да дадат принос за реализирането на моята програма от предстоящия мандат. С Александър Морфов започнахме съвместна работа още в плевенския театър, където го поканих да постави спектакъла  "Антигона". Това създаде предпоставка да продължим заедно в Народния театър. Поканих го не само да възстанови в репертоара на театъра досегашните и успешни постановки, и да постави нови заглавия, но и да поеме особено важната позиция на главен режисьор на Народния театър", каза Васил Василев. "Мотивите да поканя Явор Гърдев беше също впечатление от съвместната ни работа, Захари Карабашлиев включих в тандема с Явор Гърдев и очакванията за техни нови съвместни проекти", добави той. "Велислава Кръстева ангажирах на позицията PR заради впечатлението, което имах, и целеустремеността й, и находчивостта в подходите за представяне на идеи", каза директорът на Народния театър.
По думите му Александър Морфов, при приемане на поканата, не е поставил никакви условия и изисквания за партийна или политическа съвместимост с останалите колеги или други изисквания, за да приеме предложението за назначаване в Народния театър.
Последващите събития за мен нямат логично обяснение - защото в театъра, изобщо в сферата на културата, свободата на възгледите и политическата принадлежност не могат да са предмет на лустрации, административни репресии или натиск на инакомислещи членове на колектива, каза Васил Василев.
Културните институти не могат да бъдат трибуна на политическа пропаганда. Право на всеки творец, културен деятел или служител е да има своята партийна принадлежност, защото ние сме пълноправни членове на обществото с всичките отговорности, произтичащи от това, каза Васил Василев. "Проявявам разбиране към повишената емоционалност на творците и специфичната им индивидуалност, на изразните форми на взаимовръзката със заобикалящата среда. Но това, по никакъв начин, не може да води до нарушаване на чужди права или по създаването на конфликти, застрашаващи нормалното функциониране на колектива и отсъствието на диалог. Затова бях стъписан от развитието на разразилия се конфликт между Александър Морфов и Велислава Кръстева", каза Васил Василев. "Няма да влизам в подробностите и в акта, който е извършен. Но искам да напомня следното нещо. В изпълнение на служебните си задължения Велислава Кръстева не ми е дала, по никакъв начин, израз на своята политически възгледи и партийна принадлежност. Но появата й в публичното пространство и широко отразена от медиите като придружаващо лице на изявен политик в деня на парламентарните избори, на втори октомври, е изтълкувано от Александър Морфов като демонстрация, несъвместима с ангажиментите й в Народния театър "Иван Вазов" и форма на политизиране на културния институт", каза Васил Василев.
"Последваха медийни публикации и реакции на някои лица, между които настоящият министър на културата от служебното правителство Велислав Минеков. В пресконференция на министерството и в телевизионно интервю той окачествени случващото се като война", добави Васил Василев. По думите му поведението на министъра създава впечатление за лична негова намеса и опит да доведе насоката за свързаност на Васил Василев с конфликта Морфов - Кръстева.
Проблемът е вътрешен и той ще се реши вътрешно, каза още Васил Василев. 
/ДД