Богата колекция ритуални дарове на ацтеките, открита при разкопки в центъра на столицата Мексико, недалеч от стълбището на най-свещения храм в някогашната империя, хвърля светлина върху религиозните традиции и политическата пропаганда в периода преди испанската колонизация, съобщи Ройтерс.
Находките са запечатани в каменни кутии преди пет века в подножието на храма. В една от тях, разположена точно в центъра на церемониална кръгла сцена, са открити останки от множество морски дарове от Тихия океан и от Мексиканския залив, сред които над 165 някога яркочервени морски звезди и 180 корала.
Археолози са убедени, че духовниците на ацтеките са положили тези дарове в кутията на издигната платформа за церемония, наблюдавана вероятно от хиляди екзалтирани зрители под тропота на ударни инструменти.
"Чиста имперска пропаганда", каза водещият археолог Леонардо Лопес Лухан, описвайки вероятния спектакъл.
В такъв контейнер археолози преди откриха жертвен ягуар, облечен като войник, свързан с бога на войната и на Слънцето Уитсилопочтли. Той бе намерен преди повече от две години и половина, когато разкопките бяха замразени заради пандемията от новия коронавирус.
Сред несъобщените досега подробности от разкопките са открит миналия месец жертвен орел, сграбчен в лапите на ягуара, заедно с миниатюрни дървени копия и тръстиков щит до положената с лице на запад дива котка с медни пръстени около крайниците.
В полуразкритата кутия от времето на управлението на великия император на ацтеките Ахуицотъл, управлявал от 1486 г. до 1502 г., сега учените откриват мистериозна издутина под скелета на ягуара. "Каквото и да се намира под ягуара, то е нещо от изключителна значимост. Очакваме голямо откритие", каза Лопес Лухан.
Той ръководи разкопките на обекта, известен като Темпло Майор, и смята, че кутията може да съдържа урна с кремираните останки на Ауицотъл - императора, чиито военни походи разширяват империята до днешна Гватемала, свързвайки мексиканските брегове на Тихия океан и Мексиканския залив. За да се изясни това обаче, са нужни поне още година разкопки, смята той.
Досега, независимо от повече от 40 години разкопки около Темпло Майор, не е открит нито един гроб на ацтекски владетел, но са намерени над 200 каменни кутии с дарове.
Храмът бил с височината на 15-етажна сграда, преди да бъде сринат след завладяването на Мексико от испанците през 1521 г.Очаква се през следващите седмици да бъдат отворени още две кутии, намерени до тази с ягуара. Възможно е в тях да бъдат открити още кръвожадни животни, облечени като войници и вероятно окичени с кехлибар, тюркоаз и злато.
Морските дарове, покриващи ягуара, може би представляват подводния свят, в който според ацтеките Слънцето потъвало всяка вечер и който е част от пътя на монарха след смъртта му.