Дискусия на тема „Фактите, войната и художественото писане“ ще се състои в рамките на Софийския международен литературен фестивал. Събитието ще е на 6 декември, а в него ще участват полският писател Йенджей Моравецки и българският автор Георги Тенев, съобщават организаторите.
Домакин на дискусиите от фестивала ще е НДК. Програмата на форума ще започне с разговор на тема „Среща на поколенията“. В нея ще участват студентите Емил Басат и Митко Новков от специалност „Книгоиздаване“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Гръцкият писател и режисьор Илиас Фрагакис ще говори на тема „Между киното, литературата и театъра“ на 8 декември. Останалите теми, които ще бъдат във фокус на десетото издание на форума, са формите на подмяна и преводът. 
Сред авторите, които ще участват в Софийския международен литературен фестивал тази година, са Красимир Димовски, Костадин Костадинов, Иван Станков, Милена Макариус, Георги Тенев, Михаил Вешим, Хаджем Хайдаревич, Миле Стоич, Йорданка Белева, Жюстин Томс, Йордан Д. Радичков, Венсан Енгел, Дейвид Дамрош, Габор Т. Санто, Мануел Вилас, Жизел Сапиро, Здравка Евтимова, Владимир Зарев, Николай Терзийски, Люси Рико и Елиса Ферер.
Стефания Аучи, Донал Райън, Саманта Швеблин, Пол Теру и Маргарет Атууд ще дадат онлайн интервюта.
Десетото издание на Софийския международен литературен фестивал ще се състои от 6 до 11 декември. Тематичният му фокус тази година е „Четене с разбиране“. / ГН