Срещата на министрите на външните работи на страните от НАТО, която ще се състои в Букурещ на 29 и 30 ноември, "ще покаже още веднъж единството и солидарността на съюзниците и ще потърси решения за противодействие на ефектите от бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна", заяви днес румънският министър на външните работи Богдан Ауреску, цитиран от Аджерпрес.
Той напомни във видеопослание, публикувано преди събитието, че това ще бъде първата съюзническа среща на високо равнище, чийто домакин ще бъде Румъния, след срещата на върха на НАТО от 2008 г.
Също така това е първото събитие, което се провежда в страна от източния фланг на Северноатлантическия алианс, от началото на войната на Русия срещу Украйна, отбеляза първият дипломат на Румъния.
Според Богдан Ауреску министерската среща на НАТО в Букурещ е "една много важна среща, която потвърждава ролята и профила на Румъния в Северноатлантическия алианс, и същевременно показва стратегическата важност на Черно море за евроатлантическата сигурност, следователно и за Румъния".
Той добави, че става дума и за един символичен момент две десетилетия след като Румъния беше поканена да стане част от НАТО.
Румънският външен министър спомена, че Букурещ ще бъде домакин на 28 и 29 ноември на Среща на лидерите от Мюнхен - факт, който подчертава "важността и ключовата роля на Румъния на кръстопътя между две зони от стратегическа важност за европейската, евроатлантическата и глобалната сигурност: Черно море и Западните Балкани".
"В продължение на три дни - между 28 и 30 ноември - Румъния ще бъде дипломатическата, европейска, евроатлантическа столица и отвъд това", подчерта Ауреску.