Окръжният съд в Кюстендил взе мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на трима от обвиняемите шестима младежи за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества – канабис. Това съобщиха от съда в Кюстендил. По отношение на останалите трима, съдът определи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 2 000 лв.
Окръжната прокуратура в Кюстендил настояваше за вземане на най-тежката мярка за неотклонение и за шестимата обвиняеми. В него се посочва, че на 21 ноември е било извършено претърсване и изземване в махала "Марена" в района на с. Соволяно, община Кюстендил. В изоставена постройка е било открито незаконно държано с цел разпространение наркотично вещество – канабис. Общо количество на предмета на престъпното деяние е 21,557 килограма.
Съдът е сметнал, че от събраните по досъдебното производство доказателства към момента може да се направи обоснованото предположение за съпричастност и на шестимата задържани. Трима от задържаните са ученици, а другите учат или работят. Според съдебния състав обаче няма реална опасност от укриването им. Те не са правили опит да прикриват следи, а напротив - съдействали са на разследването, уточниха от съда.
Съдът е преценил, че по отношение на трима от задържаните, на възраст от 18 до 22 години, има реална опасност от извършване на престъпление. От началото на ноември те са имали активна роля при намирането, съхранението, обработката и продажбата на наркотичното вещество, като двама от тях имат и обременено съдебно минало, посочиха още от съда. Останалите трима обвиняеми са с по-нисък интензитет на участие в инкриминираното деяние. 
Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София, в срок от три дни.