Европейски страни се договориха да увеличат разходите за космически изследвания и мисии със 17 на сто, за да са в крак със САЩ и Китай, след двудневни интензивни преговори на фона на увеличаващите се цени на енергията, съобщи Ройтерс.
Европейската космическа агенция (ЕКА) съобщи, че 22-те й страни-членки са се договорили да осигурят 16,9 милиарда евро за редица проекти - от търсенето на следи от минал живот на Марс до климатични изследвания за периода 2023 г.-2025 г. Новият бюджет бележи ръст от 14,5-те милиарда евро за предишния бюджетен период.
"Европа им космически амбиции и това е важен сигнал, който изпращаме от Париж", каза германският аерокосмически координатор Анна Кристман, която ръководеше дискусиите между министрите, провеждани на всеки три години.
ЕКА обяви и имената на новоизбраните астронавти, сред които и първият "параастронавт" с увреждания - британският параолимпийски спринтьор Джон Макфол. Той получи поздравления от британския премиер Риши Сунак.
Базираната в Париж ЕКА поиска от 22-те страни-членки да осигурят 18,5 милиарда евро, нужни за изстрелване на ракети, спътници и за европейското участие в планетарните изследвания.
Генералният директор на ЕКА Йозеф Ашбахер каза, че 2,4 милиарда евро за допълнителни проекти са забележително постижение на фона на проблемите в националните икономики. Той обаче каза, че програмите ще бъдат променени с оглед на недостига на четири милиарда евро, поискани предварително от ЕКА. "Ще трябва да видим какво може да не бъде направено в степента, която сме планирали", каза той.
Мисията ЕкзоМарс до планетата Марс, която първоначално включваше Русия, ще продължи с подкрепата на САЩ, добави той.
С бюджетното споразумение Европа следва пътя на САЩ и наблюдава внимателно Китай, чиито космически бюджети не са публични, но страната постави като водещ приоритет през последните години космическите изследвания.
Официални представители посочват, че Европа си остава лидер в наблюденията на Земята, включително и в климатичните изследвания с рекордното увеличение във финансирането и с постигането на целите, поставени на предишната министерска среща през 2019 г.
"Винаги трябва да искаш повече, за да получиш максимума... Навсякъде в Европа бюджетите са ограничени. Въпреки това ние поддържаме космическите си амбиции", каза френският финансов министър Брюно Льо Мер пред Ройтерс.
Ракетата "Ариана" на ЕКА бе изстреляна няколко пъти, но сега е изправена пред забавяния и усилена конкуренция от "Спейс Екс" на Илон Мъск. ЕКА се опитва да запази ключовата си роля в космоса, докато балансира политическите противоречия между големите и малките си страни-членки.
Водещият вносител в бюджета Германия отказваше да отстъпи от позициите си по някои аспекти от предложения пакет в проточилите се преговори, каза друг делегат. Франция и Германия се конкурират за влияние в ЕКА през последните години, като Берлин измести Париж като вносител на най-голям дял в бюджета на агенцията през 2019 г. Това изненада френското правителство и създаде напрежение между двете страни.
Изтощителните преговори за финансирането във временния конферентен център край Айфеловата кула преминаха в отделни кръгове по сектори в изследванията. Министрите и членовете на делегациите им пренесоха преговорите в Парижката опера и дори по-късно през нощта, когато няколко страни проведоха отделни срещи в по-малък формат.
Малките страни направиха болезнени компромиси за бюджета срещу гаранции за нови работни места за специалисти по схемата "услуга за услуга". Франция отдавна негодува срещу системата, в която малките страни получават работни места срещу вноските си във всяка от програмите на агенциите с аргумента, че икономическите загуби от това отчасти допринасят за губещата роля на Европа в конкуренцията със "Спейс Екс".
Съпътстваща декларация на министерската среща от името на водещите страни в ЕКА Франция, Германия и Италия осигури на Париж ревизия на железните правила за финансиране, като подкрепи и ново поколение микроракети за извеждане в орбита, възприето като реверанс към Германия.
"Франция никога не е смятала, че изстрелването на микроракети ще оцелее като печеливш бизнес в Европа с оглед на настоящото търсене на такива услуги", каза Питър де Селдинг, съосновател и редактор на SpaceIntelReport.com.