Финансовото състояние на двете общински здравни заведения Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) „Д-р Хр. Стамболски” и Диагностично-консултативен център (ДКЦ) „Районна поликлиника” е добро, каза пред журналисти заместник-кметът на Община Казанлък по социални дейности Ахмед Мехмед. 
За първото деветмесечие на тази година МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ има над 150 хиляди лева счетоводна печалба, а ДКЦ „Районна поликлиника“ – над 100 хиляди лева, уточни Мехмед. Според него това се дължи не само на доброто управление от ръководствата на лечебните заведения, но и на подкрепата, които те получават от местната администрация. 
Ахмед Мехмед припомни, че в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ беше направена реконструкция на ковид-отделението, а Община Казанлък е подкрепила финансово и екипите, работещи в него. Закупено е ново оборудване, а през есента на болницата бяха дадени 40 хиляди лева за медикаменти, консумативи и лични предпазни средства, с които да бъдат обезпечени дейностите при евентуална нова вълна на COVID–19. 
Мехмед припомни, че 250 хиляди лева са преведени от местната администрация за ремонт на отделението по хирургия, което започна през октомври т.г. и трябва да приключи до края на 2022 година. „Разбира се, за добрите финансови резултати значение има и увеличаването на клиничните пътеки от 10 до 20 процента през тази година“, допълни той.
ДКЦ „Районна поликлиника“ развива и разширява медицинските си услуги, а за нуждите на лечебното заведение е закупена нова апаратура, посочи още Мехмед. Подписани са нови постоянни договори с двама квалифицирани специалисти, а с финансовата подкрепа на Община Казанлък в момента текат дейности по изграждане на товаро-пътнически асансьор, който ще бъде готов в началото на идната година, добави той.
Заместник-кметът коментира още, че основният проблем в здравните заведения е липсата на кадри и застаряването на медицинския персонал. Общината от години подкрепя специализантите в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, посочи той. И отбеляза, че администрацията обмисля действия, с които да създаде условия за привличане на студенти с медицински специалности от Тракийския университет в Стара Загора и други висши учебни заведения.