"Има ръст, и то значителен, на престъпленията, респективно на досъдебените производства, свързани с мигрантската вълна. Районната прокуратура в Бургас към настоящия момент наблюдава 380 такива дела, което бележи ръст със 141 на брой дела. Това е много сериозна и обезспокояваща цифра. От тези 380 дела, 284 са решени", каза пред журналисти окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Той коментира темата преди началото на работна среща с кметовете на тринайсетте общини в Бургаска област, директорa на Областната дирекция на МВР, областният управител на Бургас, на която ще бъдат обсъдени проблемите с престъпността в региона. Брифингът се проведе пред сградата на съда в Бургас.
Чинев каза, че се наблюдава ръст и на пътнотранспортните произшествия, с причинена смърт след употреба на наркотични вещества, техните аналози и алкохол.
Заместник-директорът на Областната дирекция на МВР-Бургас Емил Павлов добави, че към настоящия момент няма ръст на битовата престъпност. "По отношение на миграционния натиск - той е безпрецедентен, няма аналог. От началото на година имаме установени каналджии от 17 различни държави. Говорим за Германия, Франция, т.е. не само държави от Източния блок. Така, че може да се каже, че профилът на трафикантите се е променил", добави Павлов.
Той посочи, че благодарение на изградените седем контролно-пропускателни пункта на територията на областта са образувани 128 досъдебни производства. "Полагаме максимум усилия да не пропускаме нелегални мигранти през региона", заяви Павлов.
Окръжният прокурор каза, че ще се ангажира да постави за разглеждане въпроса за фирмите, които отдават автомобили под наем на трафиканти и те да бъдат подложени на по-голямо внимание и проверки.