Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу обсъди с финландския си колега Пекка Хаависто разширяването на НАТО и други актуални въпроси, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.
Двамата са разговаряли по телефона още за последните събития в Украйна и споразумението за износ на зърно през Черно море.
Чавушоглу е подчертал също така, че борбата с тероризма ще продължи с решителност в рамките на започнатата от Турция въздушна операция в северните части на Сирия и Ирак "Лапа-Меч".
Финландия и Швеция подадоха на 18 май молби за членство в НАТО. Както се очакваше, те трябваше да получат покана за присъединяване на срещата на върха на Алианса в Мадрид, но ветото на Турция блокира този процес. На 28 юни в Мадрид се проведоха преговори между турския президент Реджеп Тайип Ердоган, финландския президент Саули Нинистьо, шведския премиер Магдалена Андершон и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който ги инициира. Резултатът от разговорите бе подписването на меморандум, позволяващ на Стокхолм и Хелзинки да се присъединят към НАТО, като се вземат предвид притесненията на Турция, включително във връзка с износа на оръжия и с борбата срещу тероризма.