„Премахване на бариерите – каква е ролята на организациите на гражданското общество за устойчиво бъдеще“ е темата на международната конференция, за участие в която е получил покана Националният дарителски фонд „13 века България“, съобщават от екипа на Фонда. 
В събитието, което ще се проведе в Париж от 14 до 16 декември, са включени всички неправителствени организации от целия свят, имащи официални отношения с ЮНЕСКО. Писмото е подписано от директора на Бюрото за стратегическо планиране на ЮНЕСКО Жан-Ив Льо Со. 
Статутът на официални отношения е присъден на НДФ „13 века България“ от световната организация за първи път през 2015 г. През юли 2022 г. той бе подновен за още шест години – до 2027 г.
Този статут се присъжда, съгласно Директивите за отношенията на ЮНЕСКО с фондации и подобни институции, одобрени от 26-ата сесия на Генералната конференция, за осъществяването на цели в съответствие с идеалите на ЮНЕСКО и етичните принципи. Те са утвърдени от международната общност, включително тези, прокламирани от Всеобщата декларация за правата на човека, за принос в осъществяването на програмата и целите на ЮНЕСКО и за реализирането на проекти в духа на международното сътрудничество и взаимопомощ с респект към културната идентичност. 
В програмата на Международната конференция на НПО в Париж са предвидени сесии на тема „Премахване на бариерите – каква е ролята на организациите на гражданското общество за устойчиво бъдеще“, обмен на идеи относно работната програма за 2023 г. – 2024 г., възможност на участниците да представят разнообразните си дейности.