В контекста на сложната геополитическа обстановка киберсигурността е едно от основните предизвикателства пред държавите, каза служебният министър на електронното управление Георги Тодоров на конференция в София, посветена на предизвикателствата в киберсигурността.
Форумът Check Point SyberSec Day Bulgaria разглежда предизвикателствата в киберсигурността, пред които са изправени частните компании – от малък и среден бизнес, до големи корпорации, както и държавните институции. 
Министър Тодоров нарече киберсигурността "имунната система на интернет пространството". Той добави, че не трябва да се подценява значението ѝ в държавния сектор и в основния икономически двигател - частния бизнес. Тодоров посочи още, че киберсигурността е отговорност не само на изпълнителната власт, но и на всеки един частен субект. 
От Министерството на електронното управление подпомогнахме Министерството на иновациите и растежа по отношение на грантова схема в размер на до 20 000 лв. за малки и средни предприятия, с която те да финансират и подобрят своята киберсигурност, отбеляза министър Тодоров. По думите му това се е оказала успешна мярка и той изрази очакване за скорошно измеримо подобрение.
Всички заедно можем да работим за отворено и безопасно дигитално пространство, за взаимодействие между компетентните органи и частния сектор в киберпревенцията и за ефективно участие в единния цифров пазар на национално и международно ниво, каза Георги Тодоров.  
На форума бяха представени продукти за киберзащита на потребителите, облачните пощи, на мобилните телефони, решения за малките и средни предприятия.
Над 90 процента от организациите в България не предпазват по никакъв начин мобилните телефони, като за сметка на това предоставят достъп до поща и други апликации, лични акаунти, да не говорим за това, че според банките вече няма онлайн банкиране, а има мобилно банкиране, посочи Веселин Троянов, мениджър на CheckPoint България. Мобилното банкиране всеки един го държи в джоба си и това е изключително сериозна ситуация, върху която всеки един от нас трябва да обърне внимание, отбеляза още той.