Ученици от 11-и и 12-и клас на Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ), член на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ), посетиха Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Това съобщи пресцентърът на висшето училище.
Визитата е част от целите за установяване на по-широко взаимодействие между висшето и средното образование, които ръководството на университета си е поставило. Ректорът проф. д-р Димитър Димитров посрещна учениците в зала "Академична" и благодари на проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на АИУБ, за организацията на срещата. Събитието съвпадна и с рождения ден на проф. Фесчиян, за което тя получи пожелания за здраве и творчески успехи от ректора и много аплодисменти от учениците.
В зала "Академична" ректорът насочи вниманието към портретите на 18-те ректори на УНСС и носителите на почетната титла "Доктор хонорис кауза", като подчерта, че "за тях и за нас ще е чест да бъдат част от нашето голямо академично семейство".
В контекста на проведения Ден на кариерата в УНСС, събрал над 70 компании, ректорът подчерта, че компаниите търсят млади хора, получили солидно образование, каквото дава университетът. Проф. Димитров цитира запазената фраза на проф. д-р Даниела Фесчиян "Пътят на успеха минава през УНСС", за да подчертае, че в университета идват най-добрите ученици. Той обърна внимание колко много министър-председатели и заместник-министри са завършили УНСС и насърчи учениците да станат част от 15 000 студенти, които се обучават днес в университета.
Проф. Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България, чийто член е НТБГ, и заместник-ръководител на катедрата "Счетоводство и анализ", благодари на ректора проф. Димитър Димитров, че е верен приятел на Асоциацията и подкрепя нейните изяви, както и за тази изключителна възможност учениците да видят университета отвътре. Тя сподели, че това, заради което намира срещата за значимо събитие, е рядката възможност учениците да видят зала "Академична". Проф. Фесчиян обърна внимание, че самата тя е влязла за първи път в тази зала, едва когато е станала доцент.
По време на обиколката из университета Атанас Димитров, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата, обясни, че в УНСС не се използва традиционната студентска книжка - тя е заменена с пластика и онлайн приложение, и отбеляза, че 97 процента от студентите, завършили университета, се реализират на пазара на труда.   Учениците посетиха залите на музея на УНСС и научиха за историята на университета и за неговите първооснователи. Те разгледаха и други ключови места в УНСС.