На 29 ноември от 11:00 часа във фоайето на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) посланикът на Япония в Република България Н. Пр. Нарахира Хироши ще направи дарение за библиотеката на университета на книги, предоставени от Фондация „Япония“ (The Nippon Foundation) по линия на програмата Read Japan Project. Дарението ще бъде прието от ректора на университета проф. д-р инж. Иван Марков в присъствието на декана и заместник-декана на Факултета по архитектура, преподаватели и студенти, съобщиха от учебното заведение.
До момента по програмата Read Japan Project дарения на книги за Япония са получили Великотърновския и Софийския университет, в които се преподават японски език и култура.
Посолството на Япония в България и Университетът по архитектура, строителство и геодезия се радват на добро сътрудничество през годините. По инициатива на доц. Милена Маркова, бивш преподавател в УАСГ, специализирала и работила над 10 години в Япония, през 2019 г. в София гостува световноизвестният японски архитект Кума Кенго, който изнася лекции и представя своя изложба в УАСГ. През 2021 г. УАСГ отново са домакин на архитектурна фото изложба от Япония „Строежна среда: друг поглед към Япония“, реализирана в рамките на традиционните Дни на японската култура в България, разказват от УАСГ.
Като резултат от сътрудничеството между университета и посолството на Япония много от студентите по архитектура в УАСГ избират да продължат образованието си в японски университети с държавна стипендия от Япония.