Румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде се срещна снощи с австрийския си колега Герхард Карнер и му представи актуализирани данни за начина, по който Румъния осигурява защитата на външните граници в контекста на миграционните потоци по балканския маршрут, предаде Аджерпрес.
"Присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство ще бъде плюс за европейската сигурност, а не опасност за страните членки. Имах днес (сряда - бел.ред.) среща с моя австрийски колега Герхард Карнер, федерален министър на вътрешните работи на Австрия, по темата за присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство и съответно управлението на миграционните предизвикателства", съобщи Боде на страницата си във Фейсбук.
"Познавам ситуацията, създадена от силния миграционен натиск, с който се сблъсква Австрия - около 100 000 кандидати за убежище само за една година, и от тази гледна точка разбирам подхода на моя колега на политическо ниво. В рамките на проведените дискусии представих на австрийския министър актуализирани данни и статистики за начина, по който Румъния продължава да осигурява защитата на външните граници в контекста на миграционните потоци по маршрута на Западните Балкани, както и начина, по който Румъния спазва задълженията си по отношение на регистрацията на лицата, за които е установено, че са влезли нелегално или които искат убежище в Румъния", посочи още министърът.
Той отбеляза, че едва около 2,7 процента от общия брой на мигрантите са успели да стигнат в Европейския съюз през Румъния.
"Според данните, предоставени от европейските агенции, през първите осем месеца на тази година по балканския маршрут са регистрирани общо 128 438 мигранти, а от тях 3574 мигранти са били регистрирани в Румъния като идващи от Сърбия, което значи, че става дума за около 2,7 процента от общия брой на мигрантите, които са успели да стигнат в ЕС през Румъния", посочи Боде, като подчерта, че този аргумент показва "без съмнение", че Румъния не се намира на миграционния маршрут на Западните Балкани.
Той добави, че австрийският му колега го е уверил, че последните изявления по въпроса за Шенген "не са насочени срещу Румъния, а подчертават необходимостта от спешни действия по отношение на управлението на миграционните предизвикателства, които засягат Австрия".
Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви във вторник, че "има 100 000 души в Австрия, които са преминали нелегално границата, от които 75 000 са преминали през страни като Румъния, България и Унгария, без да бъдат регистрирани от властите там". "Това е риск за сигурността и трябва да се занимаем с него", подчерта Нехамер.