В Акра бе открита международна конференция на високо равнище за борба с тероризма с призив към членовете на "Инициативата от Акра" (Accra Initiative) да приложат общ план за освобождаване на Западна Африка от тероризма и екстремизма, предаде за БТА ганайската агенция ГНА.  
"Инициативата от Акра" е обединение на седем африкански крайбрежни държави и държави от региона на Сахел, засегнати от бунтове и несигурност в субрегиона.
На конференцията ще бъдат обсъдени регионални решения на проблема с разпространението на тероризма от Сахел крайбрежните държави в Гвинейския залив. 
Това се случва на фона на изтеглянето на чуждестранни войски от Мали, където ислямските екстремисти са завзели голяма територия.  
Президентът на Гана Нана Аддо Данква Акуфо-Адо – домакин на конференцията – заяви: "Днес терористичните групировки, окуражени от успехите си в тези региони, търсят нов терен. Влошаващата се ситуация заплашва да обхване целия регион на Западна Африка." 
Той призова международните партньори да окажат подкрепа на инициативата за борба с тероризма в Западна Африка, но подчерта, че държавите-членки на "Инициативата от Акра", трябва да поемат инициативата.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че рискът от разпространение на тероризма в крайбрежните държави "вече не е риск, а реалност".
"Всички ние трябва да намерим най-добрия начин за оказване въздействие на място", каза той. 
Председателят на Комисията на Икономическата общност на западноафриканските държави Омар Алиу Туре призова всички членове на общността да подкрепят инициативата за спиране на нарастващата заплаха от тероризъм. 
"Инициативата от Акра" е създадена през септември 2017 г. като механизъм за засилване на сътрудничеството в областта на разузнаването и сигурността между разузнавателните служби и агенциите за сигурност на държавите членки.
Данните от последния Глобален индекс на тероризма сочат регионите на Сахел и Западна Африка като епицентър на тероризъм и насилствен екстремизъм, като четири държави са сред 10-те най-засегнати от тероризма страни в света.
В конференцията участват държавните ръководители на Бенин и Того, както и министър-председателите на Кот д'Ивоар и Буркина Фасо.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с ганайската агенция ГНА)