Екоактивисти отменят протест заради отложено заседание на Екологичния съвет за инвестиционно намерение за завод за изгаряне на отпадъци край Павликени, съобщиха за БТА от Гражданското сдружение "Ти Решаваш".
Протестът беше насрочен за 24 ноември, когато трябваше да заседава Експертният екологичен съвет към РИОСВ-Велико Търново и да излезе със становище по доклада за оценка на въздействието върху околната среда за завода за каменна вата с изграждане на инсталация за изгаряне на близо 1200 тона гориво от битови отпадъци дневно в павликенското село Върбовка. Инвестиционното намерение на фирма „Петрургия“ е за над 420 милиона евро.
В началото на седмицата членовете на Управителния съвет на гражданското сдружение „Ти решаваш“ заявиха пред журналистите в пресклуба на БТА във Велико Търново, че са категорично против изграждането на инсталацията. Според тях заводът с изгаряне на 430 хиляди тона годишно отпадъци в кариерата за базалти в село Върбовка ще наруши екоравновесието във Великотърновска област и съседни области. В подписката срещу инвестицията са се подписали над 20 хиляди души от 5 общини в 3 области, припомни Димитър Димитров от гражданското сдружение.
След решението на директора на РИОСВ - заседанието на Експертния екологичен съвет да бъде отменено, от гражданското сдружение разпространиха съобщение, че насроченият протест няма да се състои.
Вместо това сдружението, неговите учредители и граждани в Община Павликени и съседните общини, декларирали позиция "против", ще бъдат в очакване и ще следят какви ще бъдат последващите решения на РИОСВ и действията на местната власт, се посочва в съобщението.