Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) в Радомир обявява конкурс за оригинално видео послание, съобщиха организаторите му.
Инициативата е по повод 1 декември - Световен ден за борба срещу Синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН).
В надпреварата могат да участват ученици от осми до дванадесети клас. Творбите им могат да бъдат както индивидуални, така и екипно създадени.
Приемат се клипове с времетраене до 2 минути, представени на организаторите в достъпен формат. Изискването към видеата е да имат ясно послание и да отговарят на поставената тема.
Срокът за изпращане на видео посланията е 2 декември на имейл: [email protected]. Участниците задължително трябва да посочат три имена, възраст, училище, клас, телефон и електронна поща. Всички клипове и техните автори ще бъдат наградени на 7 декември в малката зала на МКИЦ „Европа“ (Младежки дом) в Радомир.
СПИН е открит за първи път през 1981 г., когато лекари от САЩ описват случаи на пневмоцистова пневмония при хомосексуални мъже. Причинителят на заболяването - човешкият имунодефицитен вирус /HIV/, е изолиран почти едновременно от два екипа учени - във Франция и в САЩ. В България първите случаи са описани през 1986 г.
СПИН е най-голямата пандемия в човешката история.